Inne

Czym różni się Cava od innych win?


Niektóre trunki mają swoją, ściśle określoną recepturę i dopiero po jej spełnieniu mogą nazywać się w określony sposób. Cava wino jest jednym z nich. Poza recepturą musi ono spełniać również dodatkowe wymagania, w tym geograficzne.

Jak produkuje się Cava wino?

Produkcja Cavy nie jest co prawda ograniczona geograficznie i zastrzeżona dla jednego regionu, jednak większość produkcji pochodzi z Hiszpanii. Winnice zajmujące się fermentowaniem tego klasycznego, hiszpańskiego wina w głównej mierze usytuowane są w słonecznej Katalonii. Cava wino produkowane jest tam od bardzo dawna, a w tej chwili produkcja tego typu wina to około 95% procent całej produkcji Cavy na świecie. Aby Cava kwalifikowała się do tego określenia, musi najpierw spełnić wymagania jakościowe oraz produkcyjne. Powinna być wyprodukowana wedle ściśle określonej procedury z użyciem odpowiednich składników. Bardzo ważną rolę grają tutaj drożdże, co podkreślają specjaliści z https://propaganda24h.pl/pl/p/CAVA-PALAU-SEMI-SECO-0%2C75L/2115, które dają Cava wino niepowtarzalny i oryginalny smak. Cava jest popularna nie tylko w Katalonii, ale także w całej Hiszpanii, a również w innych krajach południowych.

Gdzie popularna jest Cava wino?

Ten typ wina jest wyjątkowo pijalny. Przeważnie jest to lekkie, białe, musujące wino, które świetnie nadaje się do orzeźwienia. Idealnie wkomponowuje się w gorący, południowy klimat, gdzie pija się trunki, które pomagają uporać się z upałem. Cava wino jest tam niezwykle popularna i jest pijana do śniadania, obiadu oraz kolacji. Ma ona dość delikatny smak, a ze względu na nie wielką moc oraz liberalne przepisy dotyczące alkoholu, które panują w Hiszpanii, jej dostępność jest tam bardzo łatwa.