Inne

Dla kogo są opakowania styropianowe jednorazowe?

Kupowanie jedzenia na wynos byłoby utrudnione, gdyby nie opakowania styropianowe jednorazowe. Konieczne byłoby przychodzenie do restauracji czy bistro z własnymi pojemnikami, i przewidywanie, co danego dnia będzie się miało ochotę zjeść, aby zabrać opakowanie w odpowiednim kształcie i wielkości. Opakowania o takim przeznaczeniu są tak przemyślane, by poszczególne części żywności nie mieszały się ze sobą. W zestawie obiadowym nie będą więc przenikały smaki, przykładowo, ziemniaki czy mięso nie rozmoczą się od surówki.

Kto może nabyć opakowania styropianowe?

W zależności od potrzeb, opakowania styropianowe można zakupić w sklepach detalicznych oraz hurtowniach. Różnica polega oczywiście na ilości, w jakich są oferowane oraz cenie zakupu. W hurtowniach ceny za sztukę są oczywiście niższe, jednak konieczny jest zakup większej ilości produktów. Osobom, które potrzebują ich na jedną okoliczność, albo tylko sporadycznie, tak duża ilość zupełnie się nie przyda, lepiej więc zorientować się w ofercie sklepów detalicznych.

Materiał wykonania opakowań

Zastosowanie opakowań jest różne, różna też jest więc ich wielkość oraz materiał, z jakich są wykonane. Opakowania jednorazowe można więc wybrać w wersji papierowej/kartonowej oraz styropianowej. Opakowania styropianowe wykorzystywane są najczęściej w gastronomii, gdyż są lekkie, ale przy tym nie powodują przemakania, nie ma więc ryzyka, że np. sos z makaronu zostanie nam na spodniach, jeśli położymy opakowanie na kolanach. Nie powodują także zmiany smaku potraw, doskonale się więc nadają do takiego zastosowania.